Translate

maandag 20 april 2015

Craft Beer en de Nieuwe Kleren van de Keizer

Het is al eerder gezegd door mensen die meer invloed hebben dan ik, maar toch waag ik me er ook maar eens aan: laten we stoppen met dat vreselijke begrip "Craft beer". Niet omdat het modern of Amerikaans is, beide komt meer voor. Maar gewoon omdat het eigenlijk nietszeggend is.

Soms kom ik ze tegen. Mensen die me vertellen dat ze eigenlijk alleen maar Craft Beer drinken. Af en toe denk ik dat ik dan onder de indruk moet raken. In plaats daarvan vraag ik ze wel eens wat ze daar mee bedoelen en dat kan maar zo een verpletterend effect hebben. In het antwoord komen vaak zaken als smaak, IPA, Stout, BA en nog een aantal kreten langs. Veel wijzer word ik er niet van, maar dat schijnt ook niet de bedoeling zijn. Wie Craft Beer drinkt bevindt zich automatisch in de voorhoede van de bierwereld en kijkt enigszins minzaam glimlachend neer op drinkers van bier dat niet onder deze categorie valt met als absolute dieptepunt natuurlijk degenen die zich nog aan zoiets abjects als Pilsener wagen. Dat zijn de absolute nitwits, waarmee je als bierkenner natuurlijk niet gezien wil worden.

Nu is er gelukkig een site die helemaal aan dit Goddelijk Vocht gewijd is: Craftbeer.com. Echter als ik daar kijk is een van de eerste zinnen die ik tegen kom, dat elke bierliefhebber een eigen interpretatie en ontdekkingsverhaal heeft als hij het begrip Craft Beer probeert te definiëren. Sterker nog, definieren gaat helemaal niet, omdat ieder biermerk uniek is. Daar zijn we dus mooi klaar mee: een definitie is misschien mogelijk, maar praktisch onbereikbaar. Gelukkig heeft de Brewers Association een list verzonnen. Als het bier dan niet te definiëren is, dan maar de American Craft Brewer. Van een Amerikaanse organisatie kunnen we niet verwachten dat die zich met zoiets onbenulligs als de rest van de wereld bezig gaat houden, dus daar moeten ze zelf maar wat verzinnen.

In de ogen van de Brewers Association is een American Crafts Brewer:
  • Klein
  • Onafhankelijk
  • Traditioneel
Dat klinkt nog overzichtelijk, maar als je verder leest wordt het wel leuk. Klein is nog te doen: minder dan ongeveer 3% van de jaarproductie in de VS. Dat is dan zo'n 6 miljoen Barrels, ofwel wat meer dan 6 miljoen HL. Onafhankelijk  wordt al lastiger. De brouwerij mag niet voor meer dan 25% bezit zijn of geleid worden door een alcohol producerende industrie die zelf geen Craft Beer Brewer is. Dat klinkt al een stuk ingewikkelder. Maar traditioneel slaat alles. In de tekst daarbij staat dat een Craft Brewer gebruik mag maken van traditionele of innovatieve brouwmethodes.

Vooral die laatste moet ik even op me in laten werken. Iemand die een heel nieuwe brouwmethode verzint (er van uitgaande dat die bestaat), voldoet dus aan het criterium Traditioneel, want is innoverend. Ik geef het maar door, maar vraag me niet om het uit te leggen.  Traditioneel als biervariant op het Rang snoepje: Traditioneel is alleen Traditioneel als er Traditioneel op staat. Hier zullen toch geen commerciële overwegingen mee spelen?

Als het om onafhankelijk gaat ontstaat een situatie die ik het best kan omschrijven aan de hand van een bier dat zeker hier nogal zeldzaam is en naar ik begrijp ongeveer het toppunt van Craft: Bourbon County Stout. Mensen betalen zich blauw aan verzendkosten in beer swaps om er maar aan te komen. en de arme sloebers die het niet te drinken krijgen mogen zich verlustigen aan een plaatje van fles en glas. In de hoop dat mensen tegen de trotse bezitter aan kijken zoals sommige mannen tegen Jort Kelder toen hij nog een verhouding had met Georgina Verbaan. Nu zal het een goed bier zijn, al vraag je je af waarom ze het verdommen om het basisbier op de markt te brengen, maar de brouwer is geen American Craft Brewer. Sinds 2011 is Goose Island namelijk bezit van AB INbev en dus niet onafhankelijk volgens de definitie lees ik. Misschien hebben ze een speciale constructie en is afhankelijk toch weer onafhankelijk, zoals innovatief ook traditioneel kan zijn, maar dan snap ik er nog minder van.

Ondertussen zie ik het woord Craft Beer hier in Nederland ook steeds meer op duiken. Wie weet heb ik niet goed genoeg gezocht (en dat hoor ik dan vast wel), maar een definitie ben ik nog niet tegen gekomen. Soms zie ik een associatie met dat andere, afgekloven woord "speciaalbier" dat blijkbaar nog steeds niet is uitgeroeid. Ook in ons land is blijkbaar weer sprake van een "een eigen interpretatie en ontdekkingsverhaal" voor iedereen en is elk merk uniek. Natuurlijk staat het iedereen vrij om er zo'n verhaal op na te houden, maar ik blijf het onpraktisch vinden.

Ik ken bier in vele stijlen. Bieren die door hele grote brouwerijen gemaakt worden en andere die in een pan worden gebrouwen die ook een beetje hobby brouwer tot zijn beschikking heeft. Bieren die volgens eeuwenoude recepten gemaakt worden en bieren die gemaakt worden door mensen die juist hele nieuwe paden in willen. Ik ken vooral ook bieren die gemaakt worden door mensen die op hun manier iets bij willen dragen aan de bierwereld. Voor al die bieren ben ik iedereen dankbaar. Maar met dat begrip Craft Beer kan ik niets beginnen. Ontdaan van alle gedoe is het een leeg, nikserig begrip. Sommige mensen denken misschien dat je door het te gebruiken je als kenner laat zien. Een soort nieuwe kleren van de keizer zeg maar. Laat mij dan dat kind zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten