Translate

woensdag 25 oktober 2017

Gouda en het Plastic Glas

Een PINT festival met bier in plastic? Welke gemeente verzint zoiets? Gouda blijkbaar!

Vanaf de bestuurstafel van PINT kwam een voor mij in elk geval opvallende mededeling: Het winterbierfestival mag alleen door gaan als ze de bieren in plastic gaan schenken. Houden ze vast aan glas, dan krijgen ze geen vergunning en kunnen we het festival dus op onze buik schrijven.

Nu ken ik de voorkeuren van gemeentebesturen voor plastic glazen wel. Op koningsdag en bij andere festiviteiten in de stad Amsterdam zijn ze ook verplicht. Met een statiegeld systeem, zodat alle glazen in theorie in elk geval terug komen, wat goed is voor het milieu. Daarbij voorkom je breuk met alle vervelende gevolgen en mogelijkheden om anderen te verwonden van dien. Ook wanneer de hoofdstedelijke voetbalclub thuis speelt is het niet ongebruikelijk dat in het wallengebed buiten alle bier in plastic moet zitten en glazen daar niet zijn toegestaan. Reden voor brouwerij de Prael om dan maar helemaal niet toe te staan bier mee naar buiten te nemen. Wil je roken, dan kun je je glas even laten staan op een tafel net binnen. Ook niet ideaal, maar bier in plastic is erger.

Maar we hebben het hier over het Winterbierfestival. Een festival dat al de nodige edities achter de rug heeft. Ik ben daar zowel als bezoeker als deelnemer diverse malen bij geweest. En er sneuvelt wel eens een glas. Dat wordt dan door de organisatie of een der vrijwilligers opgeruimd en klaar is Kees. Wie weet is er wel eens iemand met een schaaf- of snijwondje, maar daar heb ik nog nooit iets van gemerkt. Het is een gemoedelijk festival waar zo'n 400 bezoekers genieten van de winterbieren en elkaars gezelschap. Een plek waar de kans op vechtpartijen en andere ongein kleiner is dan de kans dat iemand die geen lot koopt de staatsloterij wint. Hoe zeer ik er ook over nadenk, ik kan geen reden verzinnen waarom Gouda deze eis zou willen stellen.

Of wel? Ik vrees dat het gemeentebestuur hiervan geen weet heeft. Dat ze helemaal geen idee wat dat is: Winterbierfestival. Er zijn mensen die bij bierfestivals denken aan evenementen waar enorme hoeveelheden bier verzwolgen worden en liefst ook in de lucht gegooid. Waar de EHBO de handen vol heeft aan het behandelen van snij- en schaafwonden. En waar vechtpartijen eerder regel dan uitzondering zijn. Of zulke festivals bestaan weet ik niet, maar ik heb ze nog nooit mee gemaakt in elk geval. Maar je wil als gemeente later natuurlijk geen verwijten krijgen. Veiligheid voor alles

Misschien heeft de gemeente ook gehoord dat plastic steeds beter wordt en dat het verschil met glas zo aanwezig miniem is. Op dat punt ben ik het echter eens met de hoofdredacteur van PINT magazine (wat echt niet altijd het geval is): "Ik kan er niet precies de vinger op leggen, of het nu de dikte is van het materiaal, de temperatuur of de afronding van de rand, naar in kunststof smaakt het bier vlakker". Dat het maar een keer gezegd is. Bier is nog steeds beleving en daar hoort een goed glas bij. Of ik altijd de nuance van het effect van "terugbolling" merk is een tweede, maar bier uit plastic is als Dries Roelvink in die gele zwembroek. Het zal nooit wat worden.

De organisatie legt zich er bij neer zo lijkt het en misschien is dat verstandig. Maar stiekem was ik er wel voor in geweest om te laten merken dat we het er niet mee eens zijn. Verzamelen in de Goudse Eend. Daar natuurlijk eerst een biertje en dan in optocht achter de PINT vlag aan door de straten van Gouda naar het stadhuis. Alwaar er door een delegatie van het bestuur van de vereniging en van regio Zuid-Holland een petitie wordt aangeboden om vooral gewoon te blijven doen en bier in glazen te laten schenken. Zang en dans zijn optioneel wat mij betreft.

Maar ach, indruk zal dat wel niet maken. Bovendien blijft de kans aanwezig dat het in de Goudse Eend zo gezellig blijkt te zijn dat niemand nog zin heeft om de straat op te gaan naar het stadhuis. En dus drinken we uit plastic tijdens het winterfestival. En pinken misschien een traantje we omdat zo'n mooi product als bier ten prooi is gevallen aan overdreven veiligheidsdenken. Laten we hopen dat het  verder weer een mooi festival wordt en proosten op wat er nog wel is.

dinsdag 17 oktober 2017

Innovatie en goed bier.

Als een goede brouwer spreekt, dan horen simpele bierliefhebbers te zwijgen. Toch veroorloof ik me een paar voorzichtige kanttekeningen bij de opmerkingen van Yvan De Baets.

Innovatie is geen doel op zich stelt Yvan De Baets in een interview, dat via de site Belgian Beer en Food en een paar Facebook vrienden tot me kwam. En ik denk dat er weinigen zijn die hem daar in ongelijk geven. Uiteindelijk zal het doel van elke brouwer moeten zijn dat hij goed bier brouwt en kan alleen het feit dat iemand innovatief bezig is geen reden zijn om hem maar goed te vinden. Aan innovatief slootwater heb je weinig naar mijn mening en ik kan me de laatste keer niet herinneren dat ik in mijn favoriete café iemand van een bier zei dat het "zo fijn innovatief" was. Mensen die dit geen open deur vinden moeten toch eens bij zichzelf te rade gaan.

Toch vliegt de Baets wat mij betreft daarna een beetje uit de bocht, tenminste als ik hem goed begrijp. Hij constateert dat de weg naar goed bier is geplaveid met goede ideeën en dat sommigen al snel weer verdwijnen. Ik mis de non-verbale communicatie daarbij en het is waarschijnlijk ook nog eens een vertaling naar het Engels, maar als ik het lees dan vindt hij dat geen goede zaak en daar ben ik het mee oneens.

Mensen die me kennen weten dat ik voor mijn dagelijks brood wat met IT doe. Misschien wel rijkelijk laat zijn we er daar achter gekomen dat als je wil vernieuwen, dat je dan vooral moet experimenteren en daarbij ook zo snel mogelijk moet zien te falen. "Fail fast". In dat geval moet je natuurlijk wel van je fouten leren en dat dan gebruiken om daarna iets te maken dat niet alleen die fout niet bevat, maar zelfs beter is dan wanneer die fout er niet geweest was. Het idee is ook dat hoe eerder je de mist in gaat, hoe gemakkelijker het te herstellen is. Bij dat experimenteren  moet je je verder vooral niet te veel laten beperken. Als het niet werkt merk je dat vanzelf en begin je welgemoed aan het volgende experiment.

Naast dat je dus experimenteren het daarbij maken van fouten niet tegen moet gaan, maar vooral moet aanmoedigen is het ook belangrijk zo snel mogelijk feed back te krijgen: laat de mensen voor wie je het doet vooral zo snel mogelijk kennis maken wat je gemaakt hebt en vertellen wat ze er van vinden. Dat doe je natuurlijk pas als jezelf denkt iets goeds te hebben gemaakt.

Nu is bier natuurlijk iets anders dan software, maar zouden daar dezelfde principes niet kunnen gelden? Hoe mooi is het als je op kleine schaal kunt experimenteren en als iets niet blijkt te werken het dan maar weg gooit en een nieuwe poging doet? Als je tenminste zo snel mogelijk ontdekt dat iets niet werkt. Als je aan de wort direct al merkt dat het nooit iets kan worden is het tijd te ontdekken waarom niet en niet om dan IJzeren Heinig door te gaan. Fail fast en leer er van. En probeer nieuwe bieren vooral uit bij mensen waarvan je weet dat ze je eerlijk vertellen wat ze er van vinden. Zou het niet kunnen dat je op die manier op bieren uitkomt die niemand van tevoren had kunnen bedenken, maar het heel goed doen? Ik houd het voor mogelijk. Merk op, dat deze manier van werken niet betekent dat je zonder enige kennis kunt aanrommelen. Het vergt wel degelijk vakmanschap, je moet immers tijdens het hele proces weten waar je mee bezig bent en fouten kunnen detecteren.

Ik ben het dan niet met de Baets eens, dat het gebruik van allerlei ongebruikelijke ingrediënten getuigt van arrogantie. Ik kan die opmerking niet plaatsen. Ik denk dat het getuigt van durf om te experimenteren. Het wordt pas verkeerd als het niet gepaard gaat met kritisch zijn op wat je doet en het leren van fouten. Dan breng je slecht bier op de markt en dat kan nooit de bedoeling zijn. Innovatie kan natuurlijk geen excuus zijn om rotzooi op de markt te brengen. Ik denk dat de Baets en ik elkaar daar wel kunnen vinden. Het doel moet immers het maken van goed bier zijn.

Verder viel me nog een detail op: Hij heeft het over brouwers die elke week met een nieuwe stijl komen en niet beseffen dat die stijlen er al eeuwen zijn. Daarbij noemt hij ook het voorbeeld van de Gose. Nu heb ik onlangs nog een keer een glaasje gedronken van wat de originele Gose, uit Oost-Duitsland schijnt te zijn. Of dat echt zo is, of dat ik nu een meute bierhistorici achter me aan krijg weet ik niet. Wat ik wel weet is dat deze er eerder was dan allerlei Goses die er nu zijn en dat die nieuwe toch duidelijk anders smaken. Zou het dus ook niet zo kunnen zijn dat stijlen in de loop der jaren veranderd zijn, doordat mensen binnen die stijl innoveren?