Translate

maandag 17 juni 2013

Amerika


Ik mag graag de berichten van CNN op Facebook volgen. En dan vaak niet eens om de berichten zelf, maar vooral om de reacties. Op één of andere manier komen die al gauw op een aantal thema's, onafhankelijk van het onderwerp van het eerste bericht zo lijkt het. Als er iets mis is gegaan, dan is het meestal óf de schuld van Obama, of het is onder Bush al mis gegaan. Daarnaast weet een deel van de mensen die antwoorden perfect wie er allemaal naar de hel zullen gaan. Over het algemeen zijn dat de mensen die of zich enige kritiek op het letterlijk nemen van (delen van) de Bijbel veroorloven of niet fel genoeg tegen zaken als homosexualiteit zijn. Vaak is het een combinatie van beide die tot de meest afwijzende reacties leiden overigens.

Er zijn mensen die één thema hebben en bij elk bericht vragen waarom dit geplaatst wordt en niet iets over dat thema. Dat kan Benghazi, het IRS schandaal, de recente afluisterschandalen of een andere grote misstand die in de grote media steevast genegeerd wordt en in elk geval bij CNN. FOX schijnt bij die mensen een grotere populariteit te genieten. Weer anderen wijzen er op dat we te veel geld steken in bijvoorbeeld wetenschap en daarmee bijvoorbeeld armoede kunnen bestrijden. Vooral ruimte onderzoek kan bij hen op hoon rekenen.

Vervelend wordt het gaat om onderwerpen die op een of andere manier naar etniciteit of illegale buitenlanders terug te voeren zijn. Zwarte mensen maken vooral elkaar af, of juist weer blanken. Iedereen behalve de hard werkende blanke leeft van de centen van die laatste en moet geweerd worden. Wie geen paspoort heeft zal wel zo'n luie illegaal zijn die alleen komt om van de sociale zekerheid van de Verenigde Staten te profiteren. Wie niet tenminste enige generaties lang Amerikaan is kan op argwaan rekenen. Kortom: er stijgt een onwelriekende geur op uit deze reacties van mensen die blijkbaar vergeten zijn dat op de indianen na ze allemaal afstammen van immigranten die net als nu gebeurt hun heil zochten in het land van onbegrensde mogelijkheden.

Alleen dat laatste schijnt het probleem te zijn. Wie Geert Maks boek "Reizen zonde Charley" gelezen heeft en daarna de hier bedoelde commentaren leest zal merken dat de negatieve sfeer waarmee de Verenigde Staten vol schijnt te zitten ruim aanwezig is. Dat de toekomst altijd beter zal zijn dan nu lijkt een vergeten ideaal te zijn.

Zijn de mensen die op CNN berichten reageren nu een doorsnee van de bevolking van de VS? Geen idee, maar het blijft me boeien om ze te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten