Translate

zondag 11 augustus 2013

Bierbelasting: leve de nuance!

Bij alle ketelmuziek rond de bierbelasting eindelijk eens een genuanceerd verhaal, op pint.nl over de accijnsverhoging. Nico Lammers heeft eens wat cijfers op een rij gezet. Een verademing!

De bierindustrie én de consument staat een grote ramp te wachten. Dat beweren in elk geval de mensen achter de actie om de verhoging van de bieraccijns te stoppen. Bierdrinkers gaan massaal naar het buitenland om daar hun bier te kopen en wie dat niet kan of wil krijgt met een draconische prijsverhoging te maken. Kortom: kommer en kwel in bierland.

Alle alarmerende verhalen zij  uiteindelijk gebaseerd op één rapport dat in opdracht van de Nederlandse Brouwers is opgesteld. En waarvan als ik het lees de conclusie al bij voorbaat vast stond en het onderzoeksbureau even de bijbehorende argumenten moest zoeken. Met dramatische gevolgen voor de geloofwaardigheid van het geheel. Gelukkig gaan mensen liever af op korte zinnen met conclusies dan dat ze het hele verhaal lezen, en dus worden die conclusies voor waar aangenomen en verschijnt slechts een enkel kritisch stuk in de media.

Op pint.nl staat nu een verhaal waarin op een rij gezet wordt wat nu de werkelijke effecten zijn van zowel BTW als accijns. De conclusie van het verhaal is dat deze factoren zorgen voor een verschil van tussen de EUR 0,02 en 0,08 per glas als het om pils gaat. Dat verschil zou dus al die kwalijke gevolgen hebben die de initiatiefnemers van de actie "stop de bierbelasting" noemen op hun site. Zou dat werkelijk?

Niet zo lang geleden hebben een aantal grote brouwers hun prijzen voor de horeca verhoogd met ca. 6%. Dat zou neerkomen op iets meer dan EUR 0,12. Maar toen heb ik niemand horen roepen dat mensen daardoor spontaan naar het buitenland gaan. Blijkbaar gaat met name Nederlandse Brouwers er vanuit dat mensen alleen weg lopen als het geld dat ze meer moeten betalen naar de belastingdienst gaat en niet als ze het zelf inpikken voor "een gezonde bedrijfsvoering".  Ik heb daar zo mijn twijfels bij.

Al met al ben ik blij dat PINT geen tegengeluid heeft laten horen, maar wel nuances heeft aangebracht. Natuurlijk is een consumentenvereniging niet blij met verhoging van de accijns en al eerder de BTW. Maar het is dan wel goed om de realiteit in de gaten te houden. En die is dat er vele redenen zijn waarom bier hier duurder is dan in ons omringende landen, maar dat de belastingen daar maar een deel van zijn. Zouden de mensen die het niet eens zijn met de stelling dat de accijnsverhoging moet worden gestopt dat al in de gaten hebben gehad?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten