Translate

vrijdag 16 augustus 2013

Nationale opening van het Bockbierseizoen?

Het is nog zomer, maar ik hoor dat de bockbieren al in de ketels zitten of zelfs al zijn afgevuld. Tijd dus om ook eens over de opening van het bockbierseizoen te denken.

Van oudsher werd de opening van het Bockbierseizoen georganiseerd door wat tegenwoordig de Vereniging Nederlandse Brouwers eet. Een feest voor genodigden en pers, waarbij alleen aan de bieren van de leden van deze vereniging aan de orde komen. Consumenten kunnen in de krant lezen hoe mooi het is geweest. Brouwers buiten de vereniging  zijn evenmin welkom. Dat is het goed recht van de organisatie natuurlijk, maar de vraag is dan of je werkelijk van een nationale opening van het seizoen kunt spreken.

Vorig jaar besloot PINT om zelf maar wat te gaan doen. In samenwerking met Jopenbier werd op 21 september het seizoen geopend. Wie er bij wilde zijn was welkom en zo lang de voorraad strekte kreeg elke bezoeker een bockbiertje van Jopen. En dus hadden we dat jaar twee openingen.  Of we daar nu blij mee moeten zijn is natuurlijk de vraag, want wat als ook bijvoorbeeld het KBC en de ABT een eigen opening gaan houden. Dan heb je binnen de kortste keren net zoveel openingen als verkiezingen van het lekkerste / beste bockbier.

Als het goed is hebben er ondertussen gesprekken tussen PINT en de Nederlandse Brouwers plaats gevonden en ik hoop dat die ergens toe leiden. Of liever nog: ik hoop dat alle partijen binnen de bierwereld besluiten dat het tijd is om ook rond het bockbier eenzelfde samenwerking te bewerkstelligen als bij de week van het Nederlandse bier. Dat ze samen een spetterende opening organiseren, waarin ook de veelzijdigheid van het bockbier uitbundig wordt gevierd.

Wat mij betreft hoeft dat niet één centrale activiteit te zijn. Ik kan me voorstellen dat op meerdere locaties activiteiten plaats vinden. Dat grote en kleine brouwerijen samen met biercafés optrekken om het bockbier vooral bij de consument te brengen.  Dat dit gecombineerd wordt met een activiteit op een centrale plaats waar je de pers bij elkaar kunt krijgen. Maar vooral dat het duidelijk is dat we al die activiteiten samen doen. Dat er één opening is waar iedereen op diverse plaatsen aan deel kan nemen.  Zodat een ieder die dat wil kennis kan maken met het unieke product dat bockbier is.

Er is niet veel tijd meer, dat besef ik.  Nog iets meer dan een maand en de herfst begint al weer. Maar als het zou lukken zou het mooi zijn. PINT, Nederlandse Brouwers, KBC, ABT en al die andere partijen,  pakken jullie die handschoen op?  Ik zou daar in elk geval enthousiast van worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten