Translate

dinsdag 3 september 2013

Terugkeer van een columnist?

Jarenlang was hij de vaste columnist van PINT nieuws. Nu is hij (even?) weer terug in het blad met zijn visie op bierfestivals: Peter Eising. En hij neemt de festivals op de hak.

Ik ken hem al die jaren als iemand met een verfrissende kijk. Mode verschijnselen zijn overduidelijk niets voor hem en over de ontwikkelingen in de bierwereld heeft hij zo zijn ideeën en die zijn niet altijd positief. Met enige kwade wil zou je hem kunnen neer zetten als een vertegenwoordiger van de generatie PINT leden met een linnen tasje. Iemand die duidelijk niet met zijn tijd mee is gegaan. Want lees maar wat hij allemaal in die column van nog geen halve pagina perst:

Bierfestivals zijn vaak kommer en kwel. Als het enige manco is dat er te weinig toiletten zijn heb je mazzel. Vrijwilligers kunnen niet tappen, glazen kun je bijna nergens spoelen, er is te weinig plek om te zitten en de muziek is veel te hard. Daar kan de organisator het maar weer mee doen. Over het bieraanbod heeft Peter ook zij gedachten: Hij steekt mild de draak met een brouwer die maar liefst vijf verschillende hopsoorten in zijn bier verwerkt of juist hop overbodig vindt. Hij breekt zijn staf over de Amerikanen die overal maar veel grapefruit en / of citroen in willen en een Amsterdamse brouwerij die met een IPA daar in mee gaat. "Tja denk ik dan, dat vinden mensen dus lekker...

Wie daar nog niet genoeg aan heeft kan nog lezen wat hij vindt van wat hij een "tweede uit de VS over gewaaide hype" noemt: food pairing. Iemand heeft hem eens gewezen op de unieke smaaksensatie van een bier in combinatie met trekdrop. "Ik kan mij het uiteraard niet veroorloven een groot bierkenner te schofferen en heb voor het eerst in vijftig jaar trekdrop gegeten. De smaaksensatie bleef uit." beschrijft hij zijn ervaringen Hij heeft dan meer waardering voor hen die liever een pilsje pairen met een balletje mayo of mosterd.

Is hier een oude brombeer aan het woord, die op zijn conservatieve wijze alle moderne ontwikkelingen afwijst? Volstrekt niet. Hier schrijft iemand die alle ontwikkelingen op zijn eigen wijze verwoordt. Ik heb ook wel eens het idee dat de bierwereld met enige regelmaat naar de nieuwe kleren van de keizer zit te kijken. Dat mensen niet durven te bekennen iets helemaal niet lekker te vinden en niets van al die wonderbaarlijke smaaksensaties merkt en eigenlijk snakt naar een gewoon bier.

Peter heeft gewoon zij  eigen mening en kan ook nog eens fantastisch schrijven. In het programmaboekje van het Bockbierfestival van PINT lees ik zijn stukje altijd. Ook zijn column in PINT nieuws heb ik met veel vreugde gelezen. Ik hoop hem vaker in het blad tegen te komen. Fijn dat iemand op deze manier ons weer even met de voeten op de grond zet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten