Translate

donderdag 18 juli 2013

Transparantie voorkomt hommeles tussen café en brouwerij

Nu is het dus Henk Westbroek die ruzie heeft met Bavaria. Het lijkt wel of steeds meer café eigenaren problemen hebben met hun leverancier. Transparantie zou een hoop kunnen voorkomen.

Zoals altijd staan ook de verklaringen van Westbroek en Bavaria weer behoorlijk tegen over elkaar. Aan de ene kant roept Westbroek dat Bavaria "crimineel gedrag" vertoont. Anderzijds zijn er de wat zalvende woorden van de brouwerij. Die wil er met de gewaardeerde klant graag uitkomen en heeft al goede gesprekken gehad. Dat is toch een andere toon dan "Denk maar niet dat je Bavaria aan kunt". Dat had de brouwerij namelijk eerder gezegd volgens Westbroek. Ga er maar eens aan staan om te achterhalen wat nu de waarheid is. Wie er gelijk zal krijgen merken we vanzelf wel, als de zaak niet onopvallend dood gaat bloeden omdat Westbroek en Bavaria dat beter uit komt.

Ondertussen lijkt hier ook gebrek aan transparantie weer een belangrijke factor. Bavaria zou afspraken niet op papier hebben willen zetten en ik heb in elk geval niet gelezen dat ze zeggen dat dit een vergissing was en er natuurlijk een schriftelijke overeenkomst komt waarin afspraken over kortingen etc, vast liggen. In plaats daarvan in mijn ogen wollige teksten over er uit willen komen en dan nog een staartje in de vorm van een opmerking dat Westbroek natuurlijk niet hoeft te huren. ofwel hij kan oprotten als hij het er niet mee eens is. Weinig duidelijk allemaal.

Terwijl volgens mij duidelijke en transparante afspraken de basis moeten vormen voor een goede zakelijke relatie. Je hoeft elkaar niet eens aardig te vinden, als je maar duidelijk vast hebt liggen wie wat van de ander kan verwachten. Dan helpt het natuurlijk niet als de ene partij zich in een machtspositie bevindt ten opzichte van een andere. En de constructie van brouwerij én verhuurder van een zaak plaatst de brouwer in zo'n positie. Waardoor hij er geen belang bij heeft om te werken aan de zo nodige transparantie. Hij kan rustig aanrommelen, want in de praktijk heeft de kroegbaas het maar te slikken.

Ik zie in het buitenland een aantal goede ontwikkelingen. Zo worden in Engeland brouwerijen met veel pubs aan zich gebonden in de gaten gehouden. In Mexico worden exclusiviteits contracten onder handen genomen. In Nederland heeft de partij die daar over gaat geconstateerd dat er niets aan de hand is. De conflictehn tussen Horeca en Brouwerijen lijken echter anders te suggereren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten