Translate

zondag 28 juli 2013

Goede actie Amsterdamse bierwereld

Wat hebben Gijs van Aardenne, Sylvia de Leur en Mao Zedong met elkaar gemeen? Ze zijn alledrie aan dezelfde ziekte overleden: Amyotrofische Lateraal Sclerose, ofwel ALS

Zo af en toe duiken ze nog op: de grote posters waarop iemand je aankijkt en er bij staat dat hij/zij inmiddels is overleden. Ik werd er altijd door gefascineerd, omdat ik de bijbehorende ziekte niet kende. En googlen op ALS levert erg veel hits op, maar de goede vinden is dan lastig. Ik heb me dan ook jaren lopen afvragen wat dit nu voor ziekte was waaraan je blijkbaar onherroepelijk dood gaat. Met de volledige naam kom je gelukkig verder.

Vrolijk word je daar niet van "ALS is een fatale aandoening" staat onder het kopje vooruitzichten. Je hebt nog een paar jaar te leven als je het krijgt en dat is het dan. Er is een medicijn, maar meer dan er nog een paar maanden aan vast plakken lukt daarmee ook niet. Je spieren houden er gewoon langzaam maar zeker mee op. Dat is lastig als het gaat om handen en voeten, waar het vaak schijnt te beginnen, maar fataal wordt het als de ademhalingsspieren het niet meer trekken. Dan krijg je geen lucht meer en dat betekent dat het afgelopen is. Met die mensen op die posters was dat blijkbaar ondertussen gebeurd.

Willen we ooit iets aan deze ziekte kunnen doen, dan is onderzoek noodzakelijk. En daarvoor is dan weer geld nodig. Vandaar dat het mooi is dat het 020 biercollectief besloten heeft zich in te zetten voor de stichting ALS. Op 8 september zullen ze zich onder het motto "bieren voor spieren"in het water begeven om maar liefst 2013 meter te zwemmen. En wie de deelnemers kent weet dat dit een hele prestatie zal worden. Zij kunnen alle aanmoediging de dag dan ook zeker gebruiken!

Wat ze ook kunnen gebruiken is geld, om dat dan aan de stichting te kunnen doorgeven. Dus zoeken ze sponsors. Wie wil bijdragen kan dat op  http://www.amsterdamcityswim.nl/nl/donatie doen. En er is nog een meer smakelijke manier: wie deze week in het bierproeflokaal "In de Wildeman" een Johnny van de Prael bestelt draagt daarmee bij aan het goede doel. Het proeflokaal heeft beloofd voor elk glas 50 cent af te dragen aan Bieren voor Spieren. 

Kortom: moedig aan, draag bij, drink goed bier, verzin zelf een actie, ofwel: doe iets en maak hier vooral een succes van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten